Wanneer het in de zomer echt warm wordt, zo boven de dertig graden, dan doen mijn hersenen het niet goed meer. Ik kan dan niet meer nadenken. Eerst heb ik dat een hele tijd gewoon voor kennisgeving aangenomen. Misschien kan ik gewoon niet zo goed tegen de hitte…

Tot ik (vast op een koele dag) een ingeving kreeg. Zou het kunnen zijn dat mijn hart bij warmte minder goed bloed en daarmee zuurstof kan rondpompen? Dan zijn mijn aderen namelijk verwijd en moet mijn hart meer kracht zetten.
Ik probeerde een paar oefeningen om mijn hart meer energie te geven. En ja hoor, het werkte!
Ik kon beter denken als mijn hart extra kracht had gekregen.

En ik wist wel drie verschillende manieren om mijn hart te versterken. Cool!

Dat zijn van die momenten in je leven waarop je ineens tot veel meer in staat blijkt te zijn dan jezelf dacht. Zelf je hersenen beter laten functioneren, wauw!
Wat zou daar nog meer mee mogelijk zijn?

Dat zal ik je vertellen. Naast versterken van je hart kun je er ook door een zogenaamde geheugenpomp voor zorgen dat er meer zuurstof naar je hersenen gaat. Kijk maar eens op deze video.

En wat te doen bij mist in je hoofd?

In de tijd dat ik chronisch vermoeid was kon ik niet diep nadenken, en voelde besluiten nemen vaak als teveel. Ik kon prima tv series kijken, nu zou dat Netflixen zijn, en grappige boeken lezen. En korte praatjes met mijn huisgenoten houden. Maar verder ging het niet.
Jaren later kwam ik er achter dat mijn energie in de ‘veilige modus’ stond, waardoor mijn hoofd het maar op halve kracht deed. Je energie stroomt dan parallel (naast elkaar) in plaats van kruiselings (verbonden) door je lichaam. Dit kan eenvoudig getest worden en er zijn energietechnieken om uit die toestand te komen, die je anders jaren in een half leven laat doorbrengen. Met mist in je hoofd. En te weinig energie.

Ook bij een burn-out kun je mist in je hoofd hebben. Niet goed na kunnen denken, niet goed beslissingen kunnen nemen.
Of wanneer je chemotherapie hebt ondergaan: het chemobrein.
Niet goed kunnen denken bij burn-out komt vaak door een te veel van het langdurig stresshormoon cortisol in je lichaam. Dat gaat op den duur je hersenen overspoelen. Kijk maar eens naar deze video van neurobioloog Brankele Frank over wat er in je hoofd gebeurt bij burn-out.
Ook je cortisolgehalte kan getest worden en met een behandeling, of door dagelijkse energie-oefeningen, naar beneden gebracht worden.

Een chemobrein tenslotte kan met gerichte testen en oefeningen echt weer beter gaan werken.
Heb jij last van mist in je hoofd? Ik help je graag met een test om duidelijk te krijgen of het aan een van deze oorzaken ligt. En met effectieve oefeningen. Zodat de mist opklaart en je weer over een helder hoofd kunt beschikken!

 

One thought on “Zo geef je je hersenen een boost”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *