Zo versterk je je veerkracht en herstel na een operatie of ziekenhuisopname

Na de operatie

Om het herstel na een operatie of ziekenhuisopname te bespoedigen kunt u de volgende technieken toepassen. De technieken worden na de opsomming uitgelegd.

1.  Aanhaken.

2. Houd de neurovasculaire punten op het voorhoofd vast. Dit vermindert stress.

3.  Masseer de Ni-27 punten zodat de energie weer in de goede richting door de meridianen gaat stromen, waardoor uw energie toeneemt.

4.  Doe de kruisloop als u dit kunt of laat iemand met de handen liggende 8-figuren overal om u heen maken.

5.  Kalmeer de triple warmer meridiaan door acupressuur. Dit zorgt ervoor dat uw afweersysteem kalmeert. Uw afweersysteem beschouwt een operatie als een ernstige bedreiging. Dat geeft onrust in uw lichaam. Door de triple warmer te kalmeren kan uw lichaam weer beginnen te herstellen.

6.  Versterk de miltmeridiaan: dit zorgt ervoor dat uw lichaam de operatie verwerkt, en de toegepaste energietechnieken.

7.  Laat de chakra’s schoonmaken. Laat dit alleen door een energy medicine behandelaar doen, of na duidelijke instructie en toestemming door een energy medicine behandelaar. 

      Deze techniek wordt hieronder niet beschreven.

8.  Als laatste kunt u nogmaals aanhaken (1) en liggende 8-figuren om u heen laten maken.

1. Aanhaken

Deze techniek verbindt de centrale meridiaan, die over uw borst loopt, met de meridiaan die over uw ruggengraat loopt. Hij versterkt het energieveld, kalmeert en geeft u het gevoel dat u weer een geheel bent.

  1. Plaats de middelvinger van een hand op uw zgn. derde oog (tussen uw wenkbrauwen, boven de neusbrug).
  • Druk met de andere middelvinger uw navel in.
  • Druk beide vingers zachtjes in de huid en trek deze naar boven toe. Houd dit 20 tot 30 seconden zo vast.
  • U mag het langer vasthouden als u dat prettig vindt.
  • Vaak zult u merken dat u diep gaat zuchten en/of geeuwen. Dat is het teken dat uw energieën met elkaar verbonden zijn.

2. Neurovasculaire punten vasthouden

Door uw neurovasculaire punten (zie afbeelding) vast te houden keert het bloed terug naar uw grote hersenen en vermindert uw stressgevoel.

Doe deze eenvoudige techniek telkens als u zich gestresst voelt. 

Plaats de toppen van uw vingers licht op uw voorhoofd (de zogenaamde ‘oh my God’-punten) en de duimen op uw slapen. Blijf rustig diep in- en uitademen en houd deze punten vast, terwijl u zich overgeeft aan uw emotie of gevoel van stress. 

Op deze manier activeert u de neurovasculaire punten. Zij bevorderen de bloedcirculatie en laten uw bloed weer naar uw voorhoofd en grote hersenen stromen (u voelt dan kleine kloppende bewegingen onder uw vingertoppen). Na een tijdje merkt u dat u rustiger wordt, helderder denkt en dat de stress een heel eind gezakt is.

3.  Ni 27 punten masseren

Deze oefening versterkt en herstelt uw energie.

Gebruik een paar vingers tegelijk, of uw knokkels, om op de punten uit de afbeelding te kloppen. Klop stevig  en haal ondertussen diep adem: in door uw neus, en uit door uw mond.

Afb. 1. Om de Ni-27 punten te vinden legt u uw vingers op uw sleutelbeen en schuift ze naar binnen toe tot u de hoek aan het begin van uw sleutelbeen voelt. Ga vandaar met uw vingers ongeveer drie centimeter naar beneden, en iets naar buiten. Klop of masseer deze punten 10 tot 15 seconden lang.

Afb. 1. Ni-27

4. Kruisloop

De kruisloop harmoniseert uw energie en brengt haar in evenwicht, verbetert de coördinatie en verheldert het denken.

Probeer dit liggend te doen; raak met uw hand het tegenovergestelde been aan. Doe dit afwisselend links en rechts, 20 x in totaal. Als u dit te veel is, laat dan iemand anders liggende 8-en om u heen vlechten.


5.        Triple warmermeridiaan kalmeren door acupressuur

Zoek een comfortabele manier van zitten. U hoeft uw aandacht hier niet speciaal bij te houden, en kunt dus tv kijken of met iemand praten terwijl u de techniek doet. Het is handig om een kookwekker te gebruiken voor het aantal minuten zodat u er niet zelf op hoeft te letten.

A

1.     Plaats drie vingers van uw ene hand op de plek drie vingers boven je rechterelleboog, en die van je andere hand op de plek een handbreedte onder je rechterknie, aan de buitenkant van je scheenbeen (zie afbeelding A). Houd deze punten 2 minuten vast.

         Een eenvoudiger manier die ook werkt is om uw hand onder uw knie om het been te leggen, en met uw andere hand uw bovenarm vast te houden vlak boven de elleboog.

2.     Doe hetzelfde aan de linkerkant van uw lichaam

3.     Leg vervolgens een vinger van uw rechterhand op de inkeping bij e kleine teen van uw rechtervoet en een vinger van uw linkerhand op het punt waar uw pink en ringvinger bij elkaar komen, op uw rechterhand. Zie afbeelding B.  Houd deze punten 1 minuut vast.

4.     Doe hetzelfde aan de linkerkant van uw lichaam.

6.    Miltmeridiaan versterken met acupressuur

Het versterken van de miltmeridiaan volgt hetzelfde patroon als het kalmeren van de triple warmermeridiaan.  U houdt eerst de punten op de linkerafbeelding 2 minuten lang vast, eerst op uw rechterhand en -voet, daarna 2 minuten op uw linkerhand en linkervoet.

Vervolgens houdt u de punten op de rechterafbeelding 1 minuut lang vast bij uw rechter grote teen, en daarna ook 1 minuut lang bij uw linker grote teen.