Mensen die met een burn-out of andere ernstige en langdurige klachten bij mij komen benoemen vaak het probleem of de situatie waarna alles voor hen anders werd. Alles veranderde na de geboorte van hun kind, bijvoorbeeld. Of na een ongeluk. Na een operatie. Of na iets kleins: nadat ik sliep op een ongemakkelijk logeerbed. Nadat ik verkouden werd. Nadat ik mijn enkel verzwikte…
Het is dan onbegrijpelijk hoe één, soms klein, voorval ervoor lijkt te zorgen dat je gezondheid en welbevinden volkomen verandert.

En dat is ook niet zo. Het Engels kent de uitdrukking “the last straw that broke the camels’ back”.
Je kunt heel veel bagage op een kameel laden zonder dat er iets aan de hand is. Maar één klein ding dat zijn lastvermogen overschrijdt, al is het maar een strootje, kan de kameel te veel worden. Hij kan het niet meer dragen. Het laatste strootje breekt zijn rug.

Kantelpunt

Ook bij mensen kan het heel lang goed gaan. Stress, werkdruk, scheiding, verlies, luchtverontreiniging (ik noem maar wat), ze kunnen het hebben. Ze gaan door met hun leven zoals zij dat gewend zijn. Maar wanneer hun draagvermogen overschreden wordt, wanneer zij het kantelpunt in hun gezondheid bereiken, dan kan iets kleins een enorm verschil maken. En na het passeren van het kantelpunt ben je niet zo maar weer terug naar gezond. Dan moet er heel wat van je rug af gehaald worden voordat je systeem zich weer op kan richten, en echt herstelt.

Dit kenmerk van onze gezondheid en weerstand, ons draagvermogen, maakt het zo belangrijk om op een omvattende manier naar ziekte en klachten te kijken. Welke lasten draag je al?
Het mooie ervan is dat alles wat je verbetert, alles wat jouw last verkleint, bijdraagt aan je gezondheid.

Als jouw kantelpunt gepasseerd is kan het een tijd lijken alsof er niets verandert terwijl je werkt aan herstel van je gezondheid.
Dat zie je vaak bij een burn-out.
Maar weet dat alles wat je doet, verschil maakt. Echt.

Bij mijn behandelingen gebruik ik kinesiologische testen om onderdelen van iemands’ systeem te testen. Dan kun je zien dat er zaken verbeteren, ook al zie je het resultaat nog niet in je dagelijks leven. Dat geeft hoop en vertrouwen. Dat laat zien dat wat je doet, werkt.

Spreekt dit je aan? Ik help ook jou graag, om met toewijding en doorzettingsvermogen de lasten van je rug te halen. Zodat je gezondheid, weerstand en energie zich weer herstellen.
Mail of bel me gerust voor een afspraak of een verkennend gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *