Henk is een sportieve, hardwerkende en verantwoordelijke man van in de vijftig. Bij onze eerste afspraak vertelt hij dat hij sinds een jaar last heeft van een burn-out, waardoor hij onder andere slecht slaapt. Elke nacht schrikt hij om de twee uur wakker, waarna hij blijft liggen denken en piekeren – wat hem verder wakker houdt.

Hij heeft altijd met zijn denkvermogen gewerkt om problemen op werkgebied te voorzien en overzien. Maar nu lijkt het denken met hem op de loop te gaan. Vooral ’s nachts.

In de eerste maand krijgt hij oefeningen mee om thuis elke avond te doen. Die zijn gericht op het verminderen van paniek, van alertheid en van het piekeren ’s nachts. De oefeningen helpen hem in zoverre dat hij nu doorslaapt tot 5 of 6 uur, en daarna wakker blijft.

In de tijd erna ligt de nadruk op andere aspecten van zijn burn-out. Wel doet Henk nog een extra oefening om het gehalte aan langdurig stresshormoon in zijn lichaam te verminderen. Het slapen blijft in die maanden wisselend. Vaak redelijk, 5 a 6 uur per nacht, maar bij extra stress minder goed.

Enkele maanden verder gaan we weer gericht werken aan het verbeteren van het slapen. Omdat Henk ervaart dat het ’s nachts denken en malen hem wakker houdt werkt hij met meditatie en visualisaties en probeert hij het wakker liggen meer te accepteren. Een energie-oefening gericht op loslaten geeft verdere verbetering van het slapen. Hij wordt nu meestal na 6 uur wakker. Hij heeft nu een of twee minder goede nachten per week.

In februari dit jaar start hij met een eenvoudige ademhalingsoefening om zijn rust- en herstelstand te activeren. Al snel laat Henk weten dat het slapen verbetert en dat hij minder vaak slechte nachten heeft. In mei laat hij me een uitgewerkte grafiek zien van zijn slaappatroon door de maanden heen. Daarvan is duidelijk af te lezen dat zijn slaapproblemen vrijwel over zijn.

Bij Henk bleek de rust- en herstelstand het laatste puzzelstukje dat zijn nachtrust uiteindelijk verbeterde. Het leek erop dat het denken zijn slaap verstoorde. Maar het bleek andersom: nu zijn rust- en herstelstand weer goed functioneerde sliep hij door, en kwam daardoor niet meer tot piekeren.

Voor mij laat het verhaal van Henk duidelijk zien hoeveel verschillende factoren kunnen meespelen. Ook zijn toenemende emotionele balans had een positieve invloed. Maar alle puzzelstukjes hebben bijgedragen aan het uiteindelijk doorslaan van de balans naar herstel van zijn nachtrust.

2 thoughts on “Eindelijk weer goed slapen…het verhaal van Henk”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *