Het geheim van Afrikaanse marathonlopers

Voor het voorkomen van een burnout is het tijdig en regelmatig nemen van rust, en tijd om niets te doen, essentieel. Ik denk wel eens dat wij door onze manier van leven onze hersenen en ons zenuwstelsel overtrainen – met alle gevolgen van dien.

Lichamelijke overtraining door topsporters ontstaat als er te weinig rust en hersteltijd is genomen. De trainingsschema’s zijn geavanceerd en uitgekiend, en de supermotivatie van de sporter zorgt voor intensieve en lange trainingsuren. Overschrijdt dit een grens, dan raakt het lichaam overtraind. Het kan tot enkele jaren duren voordat het lichaam weer echt hersteld is en terug op het professionele niveau.

Voor onze mentale gesteldheid en ons zenuwstelsel geldt net zo goed dat langdurige belasting zonder hersteltijd tot overtraindheid kan leiden. Voor mensen werkzaam in de zorg, ook zeer gemotiveerd om hun cliënten goede zorg te bieden, is er druk tot verhogen van hun productiviteit. Wanneer dit is gekoppeld aan registratie van elke minuut zorgverlening blijven er te weinig momenten over om te ontspannen.
Ook het leven online en offline, met multitasken, angst om iets te missen, en opvullen van lege minuten met appjes en berichten, zorgt ervoor dat je hersenen continu bezig moeten zijn. Dan krijgen zij echt te weinig hersteltijd en daar zijn onze hersenen niet op gebouwd.
Resultaat: uitval door burnout.

Het mooie is: superprestaties en excellentie komen voort uit ontspanning en rust. Neem een voorbeeld aan de Afrikaanse marathonlopers!

Het geheim van Afrikaanse marathonlopers

Ik las in een stukje van Abdelkader Benali, die traint voor de marathon, dat Afrikaanse marathonlopers bekend staan om het feit dat zij overal en altijd slapen zodra zij een pauze hebben. Overal moeten dekens en matrasjes mee, zodat zij hun lichaam het maximale herstel kunnen geven. Resultaat: zij rennen ongelofelijk hard!

Prestatie en productiviteit, gecombineerd met maximaal herstel en ontspanning.

(Deze atleet komt niet persoonlijk in het artikel voor)

Energietip: bescherm je energie door beter te slapen

One thought on “Burn out preventie – Zijn wij overtraind geraakt?”

  1. Mooi dat je aangeeft dat rust zo noodzakelijk is om te kunnen blijven presteren. Sterker nog: om te kunnen blijven functioneren! Geen schuldgevoel als je aan het rusten of ‘lummelen’ bent dus. Ik zal er aan denken! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *