Een uitweg uit je slaapproblemen

Als energetisch therapeut begeleid ik regelmatig mensen die slecht slapen. Zelf heb ik jarenlang slaapproblemen gehad. En ik weet zeker dat je weer beter kunt leren slapen. Ook als je al jarenlang slecht slaapt en bang bent, dat het nooit meer beter wordt.

Slaapproblemen zijn complex en hebben verband met alles in je leven. Het is ook tegenstrijdig: om goed te kunnen slapen moet je je in vertrouwen kunnen overgeven aan de slaap. Maar hoe doe je dat, als je na een periode slecht slapen op zit te letten of het gaat, hoe het gaat, en hoe lang je nu al weer wakker ligt?

Ja, er zijn veel factoren die meespelen bij slecht slapen. Het goede nieuws is echter dat de Eden Methode al die factoren kan testen en oefeningen heeft om ze te verbeteren. Eenvoudige en doeltreffende oefeningen die jij thuis kunt doen. Ook midden in de nacht!

Slaapproblemen

Slaapverstorende factoren

Hieronder volgt een (niet volledige) lijst met slaapverstorende factoren.

  • Je afweer, je innerlijke beschermer die voor jouw overleving zorgt, ervaart ‘slapen’ en alles wat daarbij hoort als onveilig. Dit leidt tot alertheid en belemmert je slaap. Ditzelfde mechanisme geldt bij onveiligheid door langdurige of hevige stress.
  • Een hoog gehalte aan het langdurig stresshormoon cortisol maakt dat je lichter slaapt en vaak na 5 uur wakker blijft.
  • Je rust- en herstelstand kan verstoord zijn waardoor je wakker blijft.
  • Angstige gedachten houden je wakker. Angsten lijken altijd groter in de nacht en zorgen voor slaapproblemen.
  • Er is een zogenaamde ‘orgaanklok’ in je lichaam. Elke twee uur is een ander orgaan, met bijbehorende energiebanen, actief. Is een orgaan uit balans, of weken de energiebanen niet goed samen, dan kan dat je wakker houden. Je lever bijvoorbeeld is van 1 tot 3 ‘s nachts actief. Dit verklaart waarom mensen die ceel alcohol hebben gedronken wel inslapen, maar dan later wakker liggen wanneer hun lever aan het ontgiften slaat.

Er zijn meer factoren die mee kunnen spelen. Maar dat hoef je echt niet allemaal te weten of te onthouden. Belangrijk is dat er veel verschillende invloeden zijn, die met elkaar samenhangen en op elkaar inwerken. En dat elke factor kan worden getest en weer in balans gebracht. Waardoor jij uiteindelijk weer beter kunt gaan slapen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

De innerlijke beschermer of afweer, met zijn alertheid en vlucht-of vechtstand, speelt een cruciale rol bij het weer beter leren slapen. Bij iemand met langdurige slaapproblemen zorg ik eerst voor communicatie en samenwerking met je afweer. Daarna worden de andere factoren getest, en verbeterd door de oefeningen die je zelf ‘s avonds thuis doet.
Daar kan best een tijd overheen gaan. Maar dan komt er een moment waarop het laatste stukje van jouw puzzel uiteindelijk de balans doet doorslaan. Dan ga je beter slapen. Soms ineens, soms geleidelijk.

Het maakt me altijd enorm blij wanneer dat bij mijn cliënten gebeurt. Want ik weet uit eigen ervaring wat jarenlang slecht slapen met je doet. En hoe fijn het is als je weer beter slaapt!

Wil je hier graag meer over weten? Of samen overleggen of deze aanpak in jouw situatie kan helpen? Neem dan contact met me op!

Lees ook ‘Eindelijk weer goed slapen – het verhaal van Henk’

Na lange tijd slecht te hebben geslapen, heb ik van Ingrid een uitgebreide behandeling gekregen. En………ik slaap weer goed en begin de dag weer uitgerust en wel. Dankjewel! Wim

“In verband met slaapproblemen, waar ik al meerdere jaren last van had, heb ik onlangs een afspraak gemaakt bij Ingrid. Ik kon op korte termijn terecht, om Energy Medicine uit te proberen.
Na 1 consult merk ik al een aanzienlijke verbetering van mijn nachtrust!
De oefeningen, die ik mee naar huis kreeg, zijn goed uit te voeren.” – Ron

“Ingrid heeft mij een aantal keren behandeld. Ik ben o.a. beter gaan slapen, voel me fitter, heb minder klachten en door de op maat meegekregen oefeningen kan ik zelf veel doen om dat zo te houden.” – Ciska